Inca o actiune de advocacy de succes: CAEN 1812 inclus pe lista activităților eligibile pentru POR 2.2

În a doua versiune a Ghidului solicitantului pentru prioritatea de investiție 2.2, lansat recent de MDRAP în vederea celei de a doua consultări publice, codul CAEN 1812, aferent activităților din domeniul industriei tiparului, a fost inclus pe lista activităților eligibile pentru finanțare. La corectarea prevederii discriminatorii din prima versiune a Ghidului solicitantului (care excludea de pe lista activităților eligibile codurile CAEN 1812 și 1712 – industria tiparului și industria cartoanelor) a contribuit și Clusterul APP în etapa de consultare publică, prin implicarea în demersuri de lobby și prin semnalarea în mod public a implicațiilor acestei omisiuni. Clusterul APP a fost prezent, în acest sens, alături de reprezentanții Asociației Tipografilor „Transilvania” și ai altor organizații profesionale de profil la o conferință de presă organizată joi, 13 octombrie a.c., în mai multe orașe din România.

Instantaneu conferință APP + ATT

Vineri, 4 noiembrie a.c., Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a lansat, în vederea celei de-a doua consultări publice, o nouă versiune a Ghidului solicitantului pentru Prioritatea de investiție 2.2. – Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor (POR 2014 – 2020).

Potrivit informațiilor disponibile pe pagina de internet a MDRAP (mai multe detalii, aici: http://www.mdrap.ro/comunicare/presa/comunicate/ghidul-solicitantului-pentru-prioritatea-de-investitie-2.2.-sprijinirea-crearii-si-extinderea-capacitatilor-avansate-de-productie-si-dezvoltarea-serviciilor-a-doua-consultare-publica), această nouă versiune a ghidului solicitantului este rezultatul analizei a aproximativ 860 de întrebări, propuneri și observații primite pe parcursul primei etape de consultări.

Industria tiparului, lobby în vederea accesării de fonduri europene

Printre aceste propuneri și observații, s-a numărat și semnalarea venită din partea Clusterului APP, care s-a implicat în decursul primei etape de consultare, alături de membrii săi, de reprezentanți ai Asociației Tipografilor „Transilvania” și ai altor organizații profesionale de profil în demersuri vizând corijarea prevederii discriminatorii din prima versiune a ghidului solicitantului (document în cuprinsul căruia codurile CAEN aferente industriei tiparului și industriei cartoanelor – 1812, respectiv 1712 – nu figurau pe lista activităților eligibile).

Această prevedere cu caracter discriminator care ar fi putut afecta șansa la accesarea de fonduri europene a companiilor ce activează pe piața de profil (aprox. 2 400 de firme, cu peste 22 000 de angajați), a fost semnalată public, Clusterul APP participând, împreună cu reprezentanți ai Asociației Tipografilor „Transilvania”, la o conferință de presă organizată joi, 13 octombrie a.c.

Conferințe de presă pe același subiect s-au desfășurat simultan, joi, 13 octombrie a.c., în București, Cluj și Timișoara.

De asemenea, Clusterul APP a întocmit o expunere de motive. În cuprinsul acestei expuneri de motive, APP a argumentat de ce excluderea celor două domenii (industria tiparului și industria cartoanelor) de pe lista codurilor CAEN eligibile pentru finanțare reprezintă o măsură discriminatorie care nu respectă prevederile conținute în HG 775 / 2015 privind Strategia Națională de Competitivitate a României, încălcând totodată și principiile UE în ce privește egalitatea de șanse în absorbția de fonduri europene.

Detalii despre reflectarea în mass-media a poziționării Asociației Tipografilor „Transilvania” și a Clusterului APP în favoarea corijării acestei prevederi cu caracter discriminator din prima versiune a Ghidului solicitantului pot fi aflate accesând următoarele link-uri:

http://www.ziuadevest.ro/economic/65095-guvernul-tehnocrat-este-pe-care-sa-distruga-un-intreg-sector-industrial-cel-al-tipografilor

http://radiotimisoara.ro/2016/10/13/tipografiile-raman-fara-fonduri-europene/

http://www.banatulmeu.ro/protestul-tipografilor-ioan-silviu-gafroprint-timisoara-pledoaria-mea-este-nu-ne-excludeti/

http://telenova.ro/stiri/2016/10/conferinta-organizata-de-asociatia-tipografilor-transilvania/

http://www.zf.ro/media-advertising/tipografii-se-plang-ca-nu-pot-accesa-fonduri-europene-din-cauza-ministerului-dezvoltarii-15803518

Sursă foto 1: Ziua de Vest

Sursă foto 2: Radio Timișoara